Interview Karin Doms
De Raad van Commissarissen, hoeder van waarden
Zoals iedere woningcorporatie hebben we een Raad van Commissarissen (RvC); een team van vijf mensen dat erop toeziet dat TBV Wonen goed bestuurd wordt. Halverwege het jaar verlieten de voorzitter en een commissaris de Raad omdat ze ergens anders een functie kregen. Sinds 1 september hebben we een nieuwe commissaris, Geneviève Loos en een nieuwe voorzitter, Karin Doms.
Karin, wat doet een Raad van Commissarissen eigenlijk? “De Raad van Commissarissen houdt toezicht op het reilen en zeilen van TBV Wonen. Voor het bestuur, in ons geval directeur-bestuurder Paul Kouijzer, zijn we de kritische vriend. Hij is eindverantwoordelijk voor de organisatie, de RvC is zijn werkgever en beoordeelt hem. De RvC heeft ook een formele rol als toetser van de investeringen en besluiten die de bestuurder neemt.”
Hoe doet de Raad van Commissarissen dat? “Vijf of zes keer per jaar komen we bij elkaar om te vergaderen, te sparren en besluiten goed te keuren. We zijn betrokken op afstand; als we te ver weg staan, zien we niet hoe het echt gaat met TBV Wonen. Aan de andere kant: als we er te dicht op zitten, kunnen we niet meer kritisch kijken of alles nog wel klopt. Natuurlijk volgen we wel wat TBV Wonen allemaal doet in de stad en houden we voeling met de interne organisatie.”
Waar let je dan op? “Het in 2020 opgestelde Ondernemingsplan vormt de basis van het toetsingskader. Bij ieder nieuw initiatief of project kijken we hoe het daarin past. Natuurlijk letten we ook op de kosten en baten. We kijken of een project financieel haalbaar is, maar ook of het past bij wat we willen bereiken en of we het kunnen uitleggen aan huurders, omgeving en belanghouders.
Leefbaarheid heeft een veel prominentere plek gekregen in het Ondernemingsplan. Maar wat is dat en hoe maak je het waar? De RvC kijkt steeds meer mee naar ‘de zachte kant’. De cultuurverandering die op dit moment gaande is in de organisatie valt daar ook onder.”
Dus steeds meer de focus op leefbaarheid? “Ja, de grote ontwikkeling van de laatste jaren, die ook in de RvC terug te zien is, is dat er steeds meer oog is voor de menskant. Wonen is leven. En leven doe je met elkaar. Dan is het zoeken wat de rol is van de corporatie daarin en hoe je die oppakt samen met de partners in de wijk. We bouwen mee aan Tilburg, in alle opzichten. Niet alleen aan wat we zelf willen realiseren, maar ook aan verbinding met de gemeente, met de collega-corporaties, met de huurders en in toenemende mate met zorg- en welzijnspartijen.”
Wanneer doet een RvC het goed? “Een goede RvC is een hoeder van waarden. We hangen boven de organisatie, duiken er niet in, gaan niet mee zitten rekenen, maar toetsen wel of besluiten zorgvuldig genomen worden. We zijn als het ware de dodehoekspiegel voor de blinde vlekken van het bestuur.”
Waar ging in 2021 jullie speciale aandacht naar uit? “Naar de tekorten op de woningmarkt. Veel jonge mensen komen niet aan een woning. We zijn er trots op dat TBV Wonen zo actief is met een aantal grote projecten in de stad om dat tekort terug te dringen. We merken ook dat een groeiend deel van onze huurders kwetsbaar is. Mensen moeten zo veel mogelijk zelfstandig blijven wonen en dat geeft wel eens problemen. Ook de energietransitie speelde in 2021 een belangrijke rol. De vraag is niet alleen hoe we voor verduurzaming zorgen, maar ook hoe we die toegankelijk en betaalbaar houden. Verder drukte corona zijn stempel op zowel de eigen organisatie als de huurders. We hebben extra opgelet of mensen niet in de problemen kwamen en de huur nog wel konden betalen. Verder hebben we de visitatiecommissie op bezoek hebben gehad. Die heeft een rapport opgesteld met heel mooie cijfers en bevindingen. Daar zijn we heel trots op.”