2.4 Zorgzaamheid
We willen bewoners een fijn (t)huis bieden. Dat doen we niet alleen voor reguliere woningzoekenden, maar ook voor doelgroepen die zorg nodig hebben, in het bijzonder de ouderen. We willen ze in staat stellen om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen en de zorg zoveel mogelijk thuis te krijgen. Daarom zetten we in op een toereikend en geschikt woningaanbod voor senioren. In 2021 hebben we op het gebied van zorgzaamheid gewerkt aan verschillende thema’s:
Verbeteren accountmanagement met zorgpartijen
We hebben volop ingezet op de verbetering van de relatie met de zorgpartijen. In plaats van een zakelijke verhuurder-huurdersituatie, willen we samen de verantwoordelijkheid nemen voor onze gezamenlijke eindgebruikers. De samenwerking in het project KwilT is hier een goed voorbeeld van:
Het project KwilT is een samenwerking van TBV Wonen met Prins Heerlijk en De Wever gericht op de samenredzaamheid in en om het Jozefpark. Gangmakers, speciaal geworven huurders-vrijwilligers, organiseren met het team van Prins Heerlijk samenkomsten van bewoners. Bewoners steunen elkaar en maken het mogelijk om langer thuis te blijven wonen. Een vernieuwende samenwerking die naar meer smaakt.
Ontwikkelen van een eigen visie op wonen, zorg en welzijn
We willen ons eigen verhaal over wonen, zorg en welzijn schrijven. Zorgpartijen hebben daar om gevraagd. Het zal aansluiten bij ons Ondernemingsplan en bij het Convenant Wonen. We houden ook rekening met de regionale visie op wonen en zorg die in opdracht van de gemeenten, in afstemming met de corporaties, tot stand zal komen in het eerste halfjaar van 2022. Die visie brengt de omvang van de opgave met een steeds verder vergrijzende bevolking in beeld. Kwalitatief zullen we zelf onze pijlers vaststellen.
Doorstroombeleid
Om senioren te laten doorstromen naar een woonoplossing die beter bij hun situatie past en daarmee een eengezinswoning vrij te krijgen, hebben we samen met de andere woningcorporaties in Tilburg besloten om een gezamenlijk doorstromingsbeleid op te stellen en uit te voeren. We gebruiken daarbij de evaluatie van de pilot van TBV Wonen in Wandelbos.
Aanbesteding zorg ingezet door gemeente Tilburg
De gemeente Tilburg gaat de aanbesteding van de zorg anders aanpakken. In plaats van financiering per individu/per beschikking voor vele honderden zorgpartijen komt er een lumpsumfinanciering voor een beperkt aantal samenwerkende zorgpartijen. Zo kan de zorg meer integraal en gebiedsgericht ingericht worden. We hebben op hun verzoek meegedacht met RIBW, Traverse, Prisma en Amarant om meer kans te maken bij de komende inschrijving (2022). We hebben met name ingezet op wijkgericht werken door de zorgaanbieders.
Uitstroom bijzondere doelgroepen
In 2021 was er te weinig uitstroom van statushouders naar regulier wonen. De instroom in de AZC’s maakt de situatie des te nijpender. Tilburg haalt zijn taakstellingen, de omliggende gemeenten doen het minder. Hetzelfde geldt voor de uitstroom uit maatschappelijke opvang en beschermd wonen. De werkwijze regionaal matchingspunt maatschappelijke opvang en beschermd wonen, die het proces uit uitstroom op regionale schaal moet gaan verbeteren, is wel unaniem goedgekeurd door de gezamenlijke wethouders. Deze overgangsfase naar echte regionale samenwerking en verdeling van de uitstromers zal nog enkele jaren duren.
Gemengd Wonen projecten
We zijn begonnen met het zorgvuldig mengen van kwetsbare doelgroepen met zogenaamde dragende huurders in een aantal van onze (nieuwbouw)complexen, het zogenaamde Gemengd Wonen. We doen dat nu voor ons nieuwbouwcomplex High Lane. Kwetsbare mensen hebben baat bij geclusterd zelfstandig wonen waarbij er relatief veel ambulante zorg geleverd moet worden.