2.6 Betrokkenheid
Als dienstverlenende en ondersteunende organisatie zoeken we uit onszelf de verbinding met onze bewoners. We zijn betrokken bij hen en betrekken hen bij ons werk. We werken met hen samen, vooral door goed naar hen te luisteren. Als we weten wat de wensen, behoeften en ideeën van onze bewoners zijn, kunnen we betrokkenheid wederzijds maken.
Sociale projectbegeleiding Voor bewoners van complexen waar groot onderhouds-, sloop-, nieuwbouw-, of duurzaamheidsprojecten worden uitgevoerd zoeken we naar een passende oplossing. Onze sociaal projectleiders en -begeleiders begeleiden bewoners in deze vaak ingrijpende situaties. Ze hebben doorlopend contact met bewoners en zijn het vaste aanspreekpunt waar bewoners met vragen terecht kunnen. Zo krijgen ze een beeld van de hulp die eventueel nodig is voor en tijdens de uitvoering.
Projectgebonden participatie Groot onderhoud en herstructurering
De sociaal projectbegeleiders speelden ook een rol in de renovatieprojecten Kwendelhof en Wandelbos. Van de tiny houses is redelijk goed gebruik gemaakt.
In het complex Piusstaete, dat gesloopt gaat worden, heeft TBV Wonen geen eigen huurders meer. Iedereen is naar tevredenheid verhuisd.
In Torentjeshoef zijn de voorbereidingen achter de rug. Het beoogde resultaat is met 100% instemming in korte tijd bereikt.
Het project Schubertstraat is gestart. Voor het eerst krijgt TBV Wonen te maken met complexere gevallen achter de voordeur. Inzet van maatwerk is daarbij belangrijk.
De startfase en voorbereidingen voor Ringpark-Zuid zijn gestart.
Voor nieuwbouw High Lane zijn de project/werkgroepen op zoek gegaan naar de juiste invulling van de doelgroepen en samenwerking met de zorgpartijen hierbij.
Belangenvertegenwoordiging van en door onze bewoners Onze bewoners, vertegenwoordigd door de huurderbelangenorganisaties (HBO), willen we aan de voorkant betrekken bij wat we doen zodat zij een stem krijgen in beleid en activiteit. We vinden participatie en zeggenschap belangrijk en hechten waarde aan een representatieve vertegenwoordiging van onze huurders.
HBO TBV Wonen Samen TBV Wonen en HBO TBV Wonen Samen zijn in 2022 zeven bij elkaar gekomen om inhoudelijk overleg te voeren. Over deze onderwerpen hebben we de HBO in 2022 ook om advies gevraagd:
- Tuinbeleid
- Toewijzingsbeleid bijzondere doelgroepen
- Voorbereiding huisvesting Torentjeshoef
- Sociaal plan Torentjeshoef
- Huurgewenning bij herstructurering (addendum bij omgangscode)
- Huurverhoging 2022 en maatwerk huurverlaging
- Jaarplan en (meerjaren)begroting 2023
- Geactualiseerde portefeuillestrategie
De HBO was ook betrokken bij de totstandkoming van de prestatieafspraken 2023 in de gemeenten Oisterwijk, Tilburg en Vught en is ruim geïnformeerd over de lopende investeringsprojecten, de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, evaluatie fusie, woonlastenanalyse, evaluatie KWH-dienstverlening, pilot doorstroombeleid, verbeteringen nieuwe website en ideeën over de vormgeving van het huurdersportaal en de gebiedsvisie Ringbaan Zuid.
Overleg met belanghouders
Om ons werk goed te kunnen doen staan we midden in de samenleving en zijn we voortdurend in contact met onze belanghouders. We betrekken deze vertegenwoordigers van de samenleving op veel manieren, op verschillende niveaus (van invloed en participatie) en om veel redenen. Ook in 2022 onderhielden we veelvuldig contact. We overlegden met de zorgpartijen die vastgoed van ons huren. Samen met de Tilburgse corporaties en de gemeente Tilburg hebben we het gezamenlijk doorstroombeleid tot stand gebracht. We staan open voor initiatieven en zitten regelmatig om tafel in verschillende verbanden: Overleg Tilburgse Corporatiebestuurders, MOM-overleg en ook het programma Gelukkig en Gezond Oud. In 2022 zijn er ter voorbereiding op de actualisering van de portefeuillestrategie bijeenkomsten in de vorm van Lagerhuisdebatten geweest met de Raad van Commissarissen, de medewerkers, de HBO TBV Wonen Samen en met de externe belanghouders.