2.5 Leefbaarheid
Eén van onze kerntaken is leefbaarheid. We zijn niet alleen betrokken bij de stenen maar ook bij de woonomgeving. We onderhouden persoonlijk contact, maken buurtactiviteiten mogelijk, zijn aanwezig in de wijken en bespreken met bewoners en belanghouders wat er speelt. Samen met zorg- en welzijnspartners bieden we een passende oplossing voor sociale en maatschappelijke uitdagingen als armoede, kwetsbaarheid en veiligheid van bewoners. Onze medewerkers zijn de ogen en oren in de wijk, pakken veel zelf op en verwijzen door als dat wenselijk is.
Leefbaarheidsactiviteiten en inspanningen
- Uitvoeringsplan veilige scootmobielplaatsen.
- Zonnepanelen-actie in de wijk Kasteel.
- Keuken in de ontmoetingsruimte aan de Van Mierlostraat vernieuwd en uitgebouwd. Een woning in de wijk Wandelbos, waar we groot onderhoud gedaan hebben, tijdelijk ingezet als wijkkantoor.
- Door het jaar heen zijn er verschillende acties geweest zoals De week van de Huurders, vrijwilligersbedankdag, rondbrengen kerststollen etc.
IInvesteren in samenwerking We zetten ons in voor een leefbare woonomgeving en besteden gerichte aandacht aan leefbaarheid in wijk en dorp. Daarvoor werken we samen met partners in de wijk, zoals gemeente Tilburg, politie, welzijnsinstellingen en collega-corporaties.
MOM-partner Ook in 2022 nam TBV Wonen deel aan de MOM (Maatschappelijke Ontwikkelingsmaatschappij). Samen met andere corporaties en maatschappelijke Tilburgse organisaties stonden we stil bij de uitstroom uit maatschappelijke opvang en landing in wijken. We leren we van elkaar in gemengdwonenprojecten.
Buurtregie en Buurtbemiddeling In het kader van fysieke en sociale leefbaarheid, werkten we samen met gemeente en andere partijen in het netwerkoverleg Buurtregie. Met ContourdeTwern werken we samen op het gebied van Buurtbemiddeling, met het zelfoplossend vermogen van bewoner(s) als uitgangspunt.
Intensieve samenwerking op leefbaarheid Ondermijning speelt in bepaalde wijken in Tilburg een steeds grotere rol. Corporaties, gemeente en politie trekken gezamenlijk op in een intensieve leefbaarheidsaanpak. TBV Wonen is ook in 2022 betrokken bij de WBMGP (Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek) in Groenewoud die de gemeente inzet om een betere mix te creëren in deze wijk. Het is onderdeel van een bredere Intensieve Leefbaarheidsaanpak in Groenewoud en Noord.
Buurtvisie West In de Kruiden- en Kleurenbuurt in West is een buurtvisie opgesteld. Die is in 2022 besproken met de bewoners om tot een plan van aanpak te komen dat past bij hun wensen en behoeftes. Deze vijf pijlers zijn besproken:
• Betaalbaar leven
• Ontmoeten, meedoen en vooruitkomen
• Aandacht voor kwetsbare bewoners
• Voor iedereen een thuis
• Een leefbare buurt.
Ontruimingen In 2022 waren er 6 ontruimingen. Vijf keer voor woonfraude en één keer voor overlast. We kregen 9 vrijwillige huuropzeggingen. Woonfraude is steeds vaker de oorzaak voor een ontruiming. Rechters vragen om meer aantoonbare bewijzen en dat doet een beroep op de opbouw van dossiers en de creativiteit om bewijzen te vergaren. We krijgen helaas ook steeds meer te maken met huurders die agressief gedrag vertonen.