2.2 Beschikbaarheid
We willen voor iedereen een thuis bieden. Dat betekent dat we genoeg betaalbare woningen van verschillende typen en van goede kwaliteit willen aanbieden. Daarom voegen we nieuwe woningen toe, maken we woningruil mogelijk en bevorderen we doorstroming in het bijzonder voor ouderen.
Nieuwbouw – projecten in ontwikkeling In 2022 zijn geen nieuwbouwwoningen toegevoegd aan ons bezit. We hebben volop ingezet op realisatie van projecten. We verwachten dat we onze doelstelling uit het lopende convenant (netto 500 woningen erbij in de periode 2021- 2025) zullen halen. In 2021 hebben we ruim 270 woningen opgeleverd, in 2023 komen er met High Lane 152 bij. En in het eerste kwartaal van 2024 komen er naar verwachting 58 flexwoningen bij. In 2024 en 2025 komen er ook nog 17 woningen in Koningsoord/Voorhof, 18 appartementen in Tilburg Oud-Noord, 90 aanleunwoningen in Koningsoord-Oud (netto uitbreiding: 30), 29 appartementen in Udenhout en 18 appartementen in Berkel-Enschot bij. Totaal: 595.
Aantal verhuringen In 2022 heeft TBV Wonen in totaal 1.022 verhuringen gerealiseerd, inclusief de zogeheten intermediaire verhuringen aan zorg-/welzijnspartners, Alvast die voor ons complexen zoals Koningsvoorde Oud beheert en tijdelijk verhuurt, en de woningen die SSH (Stichting Studenten Huisvesting) voor ons heeft verhuurd in TalentSquare. Onder deze verhuringen vallen ook de verhuringen in het BOG (Bedrijfs Onroerend Goed) en MOG (Maatschappelijk Onroerend Goed), maar niet de parkeerplaatsen, garages en scootmobielruimtes die wij verhuren.
Bijzondere doelgroepen
Er zijn steeds meer bijzondere en kwetsbare doelgroepen op zoek naar een woning. In 2022 hebben we van alle verhuringen in de sociale sector 89 woningen toegewezen aan Weer Thuis-kandidaten, statushouders en urgentiehouders.
Weer Thuis In 2022 is het actieprogramma 'Weer Thuis' gestart, waarin we werkten aan de huisvesting van mensen die uitstromen uit maatschappelijke opvang en beschermd wonen. Daarnaast werkten we samen met gemeente, collega-corporaties en zorg- en welzijnsinstellingen ook aan de huisvesting van doelgroepen zoals dak- en thuislozen, spoedzoekers en jonge asielzoekers.
• Spoedzoekers
In het Convenant Wonen 2021-2025 is afgesproken om een voorstel uit te werken voor spoedzoekers. Dat is een diverse doelgroep die met weinig inschrijftijd na een ingrijpende levensgebeurtenis met spoed een woning nodig heeft. Om te voorkomen dat ze dakloos worden en de druk op de maatschappelijke opvang te verlichten zetten we in op tijdelijke huisvesting. In Koningsvoorde-Oud hebben we woonruimte voor deze doelgroep in combinatie met andere doelgroepen. Die noemen we de Magic Mix. Omdat het gebouw niet eerder dan in 2024 gesloopt wordt, is besloten om het complex ook in de periode 2021-2023 in te zetten voor spoedzoekers.
• Plaatsing (ex) AMV’ers en statushouders
Met alle betrokken partners in Tilburg werken we samen aan een goede aanpak voor de (on)zelfstandige huisvesting van ex-Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (ex-AMV’ers) en statushouders.
De corporaties spannen zich in voor versnelde huisvesting van deze doelgroep. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over betere spreiding in de regio om de instroom in Tilburg te beperken. TBV Wonen huisvestte in 2022 4 ex-AMV’ers. Hiervoor zijn 4 zelfstandige woningen beschikbaar gesteld. Voor het jaar 2022 had TBV Wonen samen met woningcorporaties Tiwos en WonenBreburg de taak om in totaal 295 statushouders te plaatsen. TBV Wonen huisvestte er 83 en stelde daarvoor in totaal 24 woningen beschikbaar.
Voor 2023 is het aantal flink gestegen. Waren het er in de eerste helft van 2022 125, in de eerste helft van 2023 zijn het er 269.
• Prikkelarm wonen
In 2020 bereidden de corporaties een plan van aanpak voor voor prikkelarm wonen. Naar aanleiding daarvan is een werkgroep opgericht waarin zorgpartijen, gemeente en corporaties een geschikt woonconcept opstellen. Samen met de architect geeft die invulling aan het plan van eisen. Het doel is woningen realiseren voor mensen die door persoonlijke uitdagingen gebaat zijn bij een prikkelarme omgeving waar zij zelfstandig kunnen wonen en waar zij zich veilig en geaccepteerd voelen. Mensen in een kwetsbare positie hebben meer kans om de grip op hun leven kwijt te raken. Ze lopen het risico op sociale uitsluiting. Dit project is daar een antwoord op.
In tijden van woningnood en inflatie moeten we betaalbare huisvesting beschikbaar hebben.
Convenant Wonen en de Taskforce Betaalbaar wonen De Tilburgse corporaties hebben in 2020 samen met gemeente Tilburg en het Stedelijk Bewonersoverleg Tilburg (SBOT) een Convenant Wonen 2020-2025 vastgesteld. Daarin zijn op hoofdlijnen afspraken gemaakt voor de volkshuisvesting in Tilburg over de thema’s:
• Betaalbaar & Beschikbaar: o.a. de ontwikkeling van voldoende betaalbare woningen en evenwichtige samenstelling van sociale voorraad,
• Zelfredzaam & Leefbaar: o.a. de huisvesting van ouderen en bijzondere doelgroepen, leefbaarheid en veiligheid,
• Duurzaam: o.a. de energietransitie, CO2-neutraal wonen en verduurzaming.
In tijden van woningnood en inflatie moeten we betaalbare huisvesting beschikbaar hebben. We werken aan verduurzaming en daarmee een lager energieverbruik. En we werken gezamenlijk in en voor de Tilburgse wijken. In 2022 hebben we extra stilgestaan bij de afspraken die we gemaakt hebben om duidelijk te krijgen wat we van elkaar nodig hebben om onze doelstellingen te halen en hoe we dat gaan doen. Zo zijn een aantal zaken uit de Nationale Prestatieafspraken en het bestuursakkoord van het nieuwe Tilburgse college al in concrete afspraken voor 2023 vertaald.
Middeninkomens – niet DAEB-segment We zien dat de druk op de woningmarkt in Tilburg en omgeving alleen maar hoger wordt. Een betaalbare woning vinden is lastig. Ons uitgangspunt is dat we er vooral willen zijn voor hen die niet op eigen kracht aan een betaalbaar thuis kunnen komen, onze sociale doelgroep. Maar er is ook een actuele vraag in Tilburg van middeninkomens. Daarom willen we tot 2030 ongeveer 50 woningen toevoegen in het niet DAEB-segment tot € 950,- voor bewoners met lage middeninkomens, die anders tussen de wal en het schip komen te vallen.
Verkoop In 2022 hebben we in totaal 11 woningen verkocht (10 regulier, één Koopgarant). Daarnaast hebben we vijf woningen teruggekocht vanuit de regeling Koopgarant. Twee zijn er teruggegaan in de verhuur, één is verkocht, de andere twee staan nog te koop.
De verkoop van het Deprez-gebouw aan de Lange Nieuwstraat is in 2022 rondgekomen. De onderhandelingen met Amarant over het noordelijke deel van voormalig klooster Mariahof zijn in 2022 weer opgepakt, het zuidelijke deel is aan De Wever geleverd. De voorbereidingen voor de verkoop begin 2023 van Bredaseweg 308 en Kruisvaarderstraat 202 zijn afgerond.