2.1 Betaalbaarheid
Als sociaal huisvester willen we onze bewoners voorzien van een betaalbare woning, nu en in de toekomst. Ook de woonlasten willen we betaalbaar houden. Als we merken dat er betalingsproblemen zijn, gaan we zelf het gesprek aan en zoeken we samen met de bewoner naar een oplossing. Waar mogelijk passen we maatwerk toe om wonen betaalbaar te maken.
Huurbeleid We willen dat ons huurbeleid begrijpelijk en rechtvaardig is. En we willen het uit kunnen leggen. Uit onderzoek blijkt dat onze bewoners een groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan huur. In ons Ondernemingsplan hebben we vastgelegd dat we in de jaren 2020-2023 de huren alleen verhogen om de inflatie op te vangen. Dat hebben we in 2022 ook gedaan.
In 2022 zijn de Nationale Prestatieafspraken gemaakt, opgesteld door het Ministerie van BZK en Aedes. Er staat onder andere in dat we vanaf 2023 verantwoorde huurstijgingen doorvoeren en daarnaast de huur eenmalig verlagen voor bepaalde huishoudens.
Huurverhoging Na de huurbevriezing voor ons sociale huurbezit in 2021 hebben we in 2022 de huren weer verhoogd volgens de uitgangspunten uit ons huurbeleid. Natuurlijk volgen we de richtlijnen uit het sociaal huurakkoord en de huursom-benadering.
Maatwerk We bieden maatwerkoplossingen bij bewoners met een inkomen dat laag is ten opzichte van de woonlasten. De invulling verschilt per situatie. Een voorbeeld is de huur van de woning (tijdelijk) verlagen tot de aftoppingsgrens of de huur bevriezen.
Passend toewijzen We mogen aan minimaal 95% van de huishoudens met een inkomen tot aan de inkomensgrens voor de huurtoeslag alleen een woning toewijzen met een huur op of onder de aftoppingsgrenzen. De overige 5% kunnen we gebruiken voor maatwerk. We voldoen aan die wet, want TBV Wonen heeft ruim 98% van deze DAEB-woningen passend toegewezen.
Staatssteunregeling Voor eenpersoonshuishoudens met een inkomen tot en met €40.765 en meerpersoonshuishoudens met een inkomen tot en met €45.014 gelden in 2022 nieuwe toewijzingsregels. De ‘tussencategorie’ voor mensen met een (laag) middeninkomen verdwijnt. De corporaties moeten vanaf 1 januari 2022 92,5% van de woningen toewijzen aan deze doelgroep. De overige 7,5% mag vrij toegewezen worden. Dat percentage mag verhoogd worden naar maximaal 15% als corporaties hierover met de gemeente en huurdersorganisatie prestatieafspraken maken. In de gemeente Tilburg is dat ook gebeurd. Dat betekent dat er minimaal 85% van de woningen moet worden toegewezen aan de doelgroep.
Sociaal Verantwoord Incasseren We zetten in op een incassobeleid waarbij we oog hebben voor de bewoner: meer contact, betere informatie en duurzame afspraken. Als we de huur niet volgens de huurovereenkomst op de 1e van de maand ontvangen hebben, bellen we de huurder al rond de 3e van de maand. We proberen dan een betalingsregeling te treffen. Merken we dat er problemen zijn, dan zoeken we samen naar een passende oplossing. De huurachterstand wordt dan tijdelijk geparkeerd. Zo beperken we huurachterstanden in een vroeg stadium en voorkomen we veel huisuitzettingen.
Helaas kunnen we niet altijd voorkomen dat woningen ontruimd moeten worden als de huurachterstand oploopt. In 2022 was dit één keer nodig. De huurders wilden geen hulp.
Het aantal ontruimingen en huurachterstanden daalt sterk. Dat laat de kracht van onze aanpak zien. Een sociaal incassobeleid draagt echt bij aan het belang van onze huurders.