2.3 Duurzaamheid
Het streven is om onze samenleving in 2050 bijna volledig duurzaam te hebben. We willen graag bijdragen aan deze enorme opgave en kiezen voor een no-regret-beleid. We passen alleen maatregelen en technieken toe die hun waarde hebben bewezen en die optimaal bijdragen aan onze duurzaamheidsdoelstellingen.
Duurzaamheidsvisie
In de duurzaamheidsvisie van TBV Wonen staat de betaalbaarheid van het wonen centraal. We onderscheiden 5 thema’s:
1. De bewoner Door personeelswisselingen bij Beleid is het woonlastenbeleid in 2022 nog niet verder uitgewerkt. De totale woonlasten zijn een optelsom van de huur en de kosten voor energie. Die zijn in 2022 enorm gestegen. Daardoor lopen onze bewoners het risico op betalingsproblemen. Dit gaan we doen om te voorkomen dat onze bewoners te maken krijgen met hoge energiekosten:
- Woningen verduurzamen, We verduurzamen iets meer dan 200 woningen per jaar. Losse verduurzamingsmaatregelen gaan we koppelen aan planmatig onderhoud.
- Bewoners helpen energiezuinig te zijn, We zetten vaker Energiecoaches in, startten een pilot met een partner die voor ons de energieafrekening verzorgt in complexen waar wij energieleverancier zijn en een pilot EHBK (Eerste Hulp bij hoge (energie)Kosten.
- Goed verhuurderschap. We hebben de plicht hebben om de energielasten zo laag mogelijk te houden, bijvoorbeeld door gas en stroom slim in te kopen.
2. De energietransitie We richten ons niet alleen op het (bijna) aardgasloos maken van de woningen, maar ook op de isolatienormen. Het nieuwe energielabelsysteem helpt ons om onze aandacht veel beter te richten op de doelen voor een verduurzamingsproject. Het maakte duidelijk dat we meer slechte labels (E/F/G) weg te werken hebben dan we dachten: 541 woningen in plaats van 139. 2025 bleek financieel en qua planning niet haalbaar, we houden nu de landelijke deadline van 2028 aan.
- Aardgasloos op termijn
Bestaande woningen: In 2022 zijn 244 woningen gerenoveerd in het project Wandelbos. Het project Schubertstraat is vertraagd. De 48 van in totaal 192 woningen die in 2022 gepland waren, zijn niet opgeleverd.
Nieuwbouwwoningen: In 2022 zijn zoals gepland geen nieuwbouwwoningen opgeleverd.
– Duurzame energie-infrastructuur
De corporaties Alwel, WonenBreburg, Laurentius, Tiwos, TBV Wonen en Thuisvester (AWLT3) zijn in overleg met Ennatuurlijk over de uitbreiding van het netwerk waardoor mogelijk tussen de 12.000 en 18.000 woningen aangesloten kunnen worden op de stadsverwarming. Onafhankelijk adviesbureau Fakton heeft de businesscase van Ennatuurlijk voor ons onderzocht en een rekentool voor uitbreidingsscenario’s. Omdat de kosten hoog blijven en Ennatuurlijk steeds meer een monopolie-houding aanneemt, willen we eerst de Transitie Visie Warmte (TVW) van de gemeente afwachten. Minister Jetten heeft aangekondigd dat hij de warmtenetten wil nationaliseren. In reactie daarop heeft Ennatuurlijk een investeringsstop afgekondigd.
– Zonnepanelen
In 2022 zijn we naar aanleiding van de sterke stijgingen van de energieprijzen sneller gaan aanbieden. In plaats van de begrote 250 woningen hebben we in 2022 479 woningen van zonnepanelen voorzien.
De 244 renovatiewoningen van project Wandelbos hebben elk 8 panelen gekregen.
3. Circulair bouwen
We kiezen ervoor om de ontwikkelingen in de bouwsector en bij andere corporaties te volgen. De verkenning die we in 2021 zouden doen is doorgeschoven. Het is onduidelijk wat het einddoel is en hoe de weg naar 100% circulair in 2050 ingevuld moet worden. In 2022 hebben we wel gekozen voor een pilot circulaire aspecten bij de renovatie Schubertstraat.
4. Klimaatadaptatie
Ook bij dit onderwerp kiezen we ervoor te volgen. In 2022 is er overleg geweest met de gemeente Tilburg om planningen eventueel op elkaar af te stemmen, maar nog zonder resultaat. In 2023 staat dit onderwerp opnieuw op de agenda met als doel jaarlijks een budget op te nemen voor kansrijke maatregelen.
5. Eigen organisatie
In 2022 heeft De Groene Voorhoede een reader over (duurzame) installaties gemaakt en in het kader daarvan cursussen gegeven aan collega’s. De informatievoorziening is ingewikkeld en er zijn veel uitzonderingen. We vinden het een goed idee om deze informatie meer centraal via VIP en/of Embrace te geven.