Waar willen we staan eind 2026?

Tot 2040 verdubbelt het aantal ouderen. Veel van hen moeten langer thuis blijven wonen en krijgen daar (informele) zorg. Met nieuwe woonvormen waar ouderen beschut kunnen wonen en elkaar kunnen ontmoeten bieden we een oplossing voor ‘het gat’ tussen thuis en verpleeghuis.

Een steeds groter deel van onze woningen wijzen we toe aan mensen met een ondersteuningsvraag, statushouders en bewoners met ambulante begeleiding. We werken samen met ander organisaties aan een soepele overgang naar zelfstandig wonen.

Samen met maatschappelijke partners richten we ons op de zelfredzaamheid van bewoners. Ons beleid heeft deze drie pijlers:

  • Persoonlijk contact
  • Ontmoeting organiseren
  • Dichtbij gelijkgestemden kunnen wonen

Wij geloven in een leefbare omgeving, waarin iedereen meedoet, verschillen er mogen zijn, zelfstandig leven de norm is en zelfredzaamheid van bewoners het uitgangspunt is. Voor hun lichamelijke en geestelijke welzijn krijgen bewoners hulp van zorg- en welzijnsorganisaties.

Met nieuwe woonvormen willen we ook de doorstroom op gang brengen. Daarom blijven we met andere corporaties samenwerken in een doorstroomregeling en stimuleren en ondersteunen we ouderen bij verhuizing.

We bepalen hoeveel jongeren met een ondersteuningsvraag we kunnen huisvesten en blijven ons ook richten op woningzoekenden zonder ondersteuningsvraag. We zijn voortdurend bezig om eenzaamheid, overlast en onveiligheid te verminderen. Zo stimuleren we zelfredzaamheid.

Wat gaan we doen?

Woningvoorraad

  • Het aantal woningen geschikt voor een vorm van thuiszorg via wijkverpleging, breiden we tot 2030 uit met totaal 400 appartementen. Minimaal 200 nieuwbouw en maximaal 200 uit ons bestaande woningbestand. Oude, kwetsbare bewoners leiden we naar passendere woningen.
  • Nieuwe en bestaande appartementsgebouwen bekijken we vanuit nieuwe gebiedsvisies. We laten ze aansluiten bij de uitgangspunten:

• Eigen identiteit

• Locaties waar mensen samen wonen, zorgen en leven

• Inzetten op participatie; welzijn voor, door en met elkaar.

Samenwerking

We investeren in lokale en regionale samenwerking met gemeente, corporaties, bewoners en zorg- en welzijnspartners.

Vernieuwende woonvormen

  • We passen woningen aan en ontwikkelen nieuwe woonvormen voor ouderen en bewoners met een zorgvraag.
  • We geloven in innovatieve (gemengde) woonvormen waar bewoners - met en zonder ondersteuningsvraag - samenwonen en een gemeenschap vormen. Nieuwbouw van geclusterde woonvormen voor ouderen krijgt daarom altijd een ontmoetingsruimte.
  • Als dat past, zetten we een communitybuilder in voor woonvormen in nieuwbouw en bestaande bouw.

Weer Thuis

Met het regionaal actieprogramma "Weer Thuis" geven we samen met andere organisaties zichtbare invulling aan gezamenlijke afspraken om de uitstroom van bewoners uit maatschappelijke opvang en beschermd wonen goed te laten verlopen. Afspraken gaan over het aantal toe te wijzen woningen per gemeente en corporatie, de spreiding van de huisvesting en de begeleiding.

terug naar de 7 pijlers
naar de volgende pagina

www.tbvwonen.nl