

Waar willen we staan eind 2026?
We zijn het onze bewoners verplicht om hen prettig te laten wonen in eigen wijk en dorp. Daarvoor werken we aan een schone, hele en veilige omgeving. Het streven is dat bewoners niet alleen in hun huis een thuis vinden, maar ook in hun buurt. Die moet aan een aantal voorwaarden voldoen: verschillende bewoners , aandacht voor bewoners , meer meedenken, -praten en -doen), verschillende soorten woningen en bouw, voorzieningen in de buurt en minder ondermijning.
We geven aandacht aan onze bewoners, maar ook duidelijke afspraken maken. Daarvoor werken we ook samen met gemeente, andere woningcorporaties en (maatschappelijke) partners.
We willen dat bewoners zelfredzaam zijn, maar soms hebben ze onze hulp nodig. Als we hen onze oprechte aandacht geven, weten we wat er speelt, ook achter de voordeur.
We trekken samen met onze bewoners en maatschappelijke partners op voor een leefbare, diverse en veilige buurt waar iedereen meedoet. We zijn de oren en ogen in de wijk en dragen er zo aan bij dat onze bewoners ongestoord kunnen wonen.
We hebben vastgelegd welk woonconcept met welke doelgroepen in een complex of wijk passend is.


Wat gaan we doen?
Woonvormen met een plus
- Samen met de zorgpartners zetten we in op geclusterde woonvormen (zie ook woon-zorgconcepten).
- Die woonvormen krijgen altijd een ontmoetingsruimte.
- In samenspraak met bewoners starten we projecten op voor de leefbaarheid in een wijk of buurt, bijvoorbeeld kunst- en groenprojecten.
- Als we woningen toewijzen en huurprijzen bepalen, kijken we naar de samenstelling van de bewonersgroep. Om wijken sterker te maken, wijzen we 15% van ons bezit toe aan huishoudens met een laag en hoog middeninkomen.
Bewoner in regie
- Projecten voor nieuwbouw-, renovatie- en verduurzaming gebruiken we om met bewoners in gesprek te gaan over een betere leefbaarheid in de buurt. Dat doen we aan het begin van een project, zodat we weten wat het op kan leveren en we het uit kunnen voeren.
- Huurders denken mee in klankbordgroepen en via StraatPraat. Signalen van bewoners, bewonerscommissies en HBO pakken we zelf op.
Samenwerken voor leefbaarheid
- We gaan intensiever samenwerken met gemeenten en maatschappelijke partners om de leefbaarheid in buurten en wijken verder te verbeteren. Concrete en haalbare plannen voeren we samen uit.
- We werken meer proactief. Wijkbeheer en leefbaarheid betrekken we zo vroeg mogelijk bij het verhuurproces.
- Bij grootonderhoudsprojecten zetten we sociale projectbegeleiding in.
- We trainen onze collega’s om leefbaarheidsproblemen bij bewoners te herkennen.
- We leggen leefbaarheidscijfers vast zodat we trends kunnen onderzoeken.
- TBV Wonen start en beoordeelt de nieuwe concepten en zorgt ervoor dat ze voortbestaan.