

Medewerkers: aandacht en kracht
Waar willen we staan eind 2026?
Voor de ontwikkeling van onze organisatie is het belangrijk dat het goed gaat met onze medewerkers. De vele veranderingen waar we mee te maken hebben vragen om veerkrachtige medewerkers. Daarvoor zijn drie dingen nodig:
een thuisgevoel bieden, coachend leidinggeven en zorgen voor een prettig werkklimaat.
Medewerkers vinden TBV Wonen een werkgever die ruimte geeft, organisch werkt en afspraken, data en processen op orde heeft. Dankzij onze zakelijke zachtheid doen we het goed als werkgever op de arbeidsmarkt.
In 2026 zitten de cultuurwaarden helemaal in onze genen. We zijn zo veel mogelijk klantgericht, werken effectief samen met collega’s, bewoners en maatschappelijke partners en laten eigenaarschap zien.
Onze medewerkers krijgen alle ruimte zich te ontplooien en te ontwikkelen. En ook voor initiatieven en experimenten. Ze voelen én nemen verantwoordelijkheid, verbeteren uit zichzelf en laten zo eigenaarschap zien. Ook voor de eigen loopbaan.
Wat gaan we doen?
Gedeelde waarden: thuisgevoel
We gaan door met het programma Cultuurmotor. Eind 2026 weten alle medewerkers wat samenwerken, klantgerichtheid en eigenaarschap inhouden. Ze accepteren deze cultuurwaarden, dragen ze uit en handelen ernaar. Wij zorgen voor de randvoorwaarden.
Coachend leiderschap: goed leidingwerk
Leiderschap doet ertoe. We gaan niet over naar zelfsturing. Managers creëren de voorwaarden voor medewerkers om samenverantwoordelijk en zelforganiserend te kunnen werken.
- We werken in teams, bijvoorbeeld gebiedsteams met verschillende disciplines.
- We bieden heldere ondersteuning, regels en kaders.
- Alle medewerkers zijn zich bewust van hun aandeel in het geheel en weten dat ieders werk bijdraagt aan de inhoud van onze missie, visie, kernwaarden en cultuurwaarden.
- We bewaken de werkdruk.
- Onze medewerkers krijgen goede ondersteuning bij nieuwe (digitale) werkwijzen.
- We maken duidelijke afspraken met elkaar, hebben waardering en respect voor elkaar en spreken elkaar aan als dat nodig is.
Fijne werkgever blijven: een prettig binnenklimaat.
TBV Wonen is een fijne werkgever. Dat willen we blijven. Voortdurend de HR-cyclus blijven toepassen met aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling en ruimte voor opleidingen is de basis:
- We investeren meer in talentontwikkeling. We hebben een uitgebreid opleidingsprogramma en dagen ook daarbuiten medewerkers uit om opleidingen te volgen.
- We stimuleren doorstroming naar andere functies binnen TBV Wonen, o.a. met de Strategische PersoneelsPlanning en de leerplanner.
- We kunnen medewerkers inzetten voor samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld bij een samenwerkingspartner.
- We bewegen mee met de ontwikkelingen van de arbeidsmarkt en maken meer werk van onze arbeidsmarktcommunicatie.
- We investeren in medewerkers met aandacht en vertrouwen. We investeren ook in opleidingen, begeleiding, ARBO-maatregelen, etc.
- We verlagen het verzuimpercentage naar < 4% (lang verzuim <3,5%).
- We streven naar een medewerkerstevredenheid van 8.0 eind 2026.

Bedrijfsvoering: onderweg naar morgen
Waar willen staan eind 2026?
De organisatie ontwikkelt zich organisch, naar dat wat nodig is. We geloven niet dat dat een lineair proces is dat volledig te sturen is. We geloven wel in het organiseren we ons gemak. Daarom ontwikkelen we ons op het gebied van digitalisering en informatisering.
We sturen ook bewust op vernieuwing. We zijn geen koploper, maar een snelle volger.
Wat gaan we doen?
We organiseren het gemak.
De afspraken over datakwaliteit en werkprocessen zijn vastgelegd in de digitale systemen. Informatie is klantvriendelijk beschikbaar.
Digitalisering en informatisering: aan de slag met gereedschap
We ondersteunen onze medewerkers en bewoners het beste door:
- Informatiemanagement goed in te richten.
- Duidelijk te maken wat de risico’s op het gebied van cybersecurity en privacy zijn en iedereen bewust te maken van de gevaren.
- Ons verhuurproces digitaal te maken, waarbij bewoners zoveel mogelijk via het huurdersportaal kunnen regelen.
- Een klant(volg)systeem in gebruik te nemen waarmee we de klantcontacten goed kunnen volgen.
- Een organisatie te worden die op basis van data keuzes maakt.
- De digitale kennis van onze medewerkers te verbeteren. Medewerkers die meer van een bepaald programma weten (kerngebruikers) helpen hun collega's.
- De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) te onderzoeken en als het kan te gebruiken.
- Meer projectmatig te gaan werken.
Financiën: huishoudboekje sluitend houden
Waar willen staan eind 2026?
We hebben te maken met stijgende rente en kosten en een hoge inflatie. Daarom zijn we er scherper op om het saldo van inkomensten en uitgaven positief te houden. Wat betreft de bedrijfskosten streven we naar een B-score in de Aedes-benchmark. We zijn en blijven een betrouwbare organisatie en de Aedes Governancecode is onze leidraad. We willen voldoen aan de wet- en regelgeving die van toepassing is en verantwoorden ons naar onze bewoners en de interne en externe toezichthouders.
Wat gaan we doen?
Scherper sturen op de financiën: huishoudboekje sluitend houden
We willen graag een organisatie die de kosten en risico’s goed onder controle heeft.
Dit bereiken we door:
- Regelmatig onze financiële situatie door te rekenen.
- Scherp te sturen op de kosten voor nieuwbouw en renovatie.
- Afwegingen voor nieuwbouw op te stellen, welk project krijgt voorrang?
- Ervoor te zorgen dat nieuwbouw, PO+ en renovaties voor minimaal 80% gerealiseerd worden.
- Normen op te stellen voor de realisatie van vastgoedprojecten, bijvoorbeeld voor stichtingskosten en interne en externe uren.
- Zo min mogelijk leegstand te hebben.
- De interne bedrijfskosten te beperken als dat kan.
- Samen met onze leveranciers onze processen te verbeteren, het inkoop-, contract- en leveranciersmanagement nog verder op orde te brengen, te blijven groeien in onze opdrachtgeversrol en scherp te blijven op onze onderhoudskosten