Rechtsvorm, bestuur en Raad van Commissarissen TBV Wonen is een stichting met een RvC die in principe bestaat uit vijf mensen. Per eind 2023 bestaat de Raad van Commissarissen uit vijf mensen, waarvan drie vrouwen (60%) en twee mannen (40%). Het bestuur van de organisatie bestaat in 2023 uit één man. Werkgebied TBV Wonen is een Tilburgse woningcorporatie met bezit voornamelijk in Tilburg. Sinds de fusie met Woonstichting ’t Heem in 2019 zijn we binnen de gemeente Tilburg ook werkzaam in de dorpen Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel. Daarnaast is het werkgebied uitgebreid met woningen in de dorpen Haaren (gemeente Oisterwijk) en Helvoirt (gemeente Vught). Vanaf 2021 is TBV Wonen werkzaam in twee woningmarktregio’s: Midden-West-Brabant en Noordoost-Brabant. Het bezit in de kern Helvoirt willen we verkopen aan een collega-corporatie. Compliance TBV Wonen heeft als corporatie te maken met een breed palet aan wet- en regelgeving waaraan zij moet voldoen (Woningwet, het beoordelingskader Aw/WSW, omgevingsrecht, bouwrecht, verslaglegging, fiscale en privacywetgeving).

De sterk coördinerende compliance-functie is als deeltaak belegd bij de bestuurscontroller en heeft een sterk coördinerend karakter. Jaarlijks stelt de bestuurscontroller een intern controle- en auditplan op.

Overzicht vastgestelde statuten, reglementen en documenten in 2023

  • Treasuryjaarplan 2023 (31-01-2023)
  • Intern audit- en controleplan 2023 (31-01-2023)
  • Financieel toetsingskader investeringen 2023 (28-03-2023)
  • Volkshuisvestelijke bieding prestatieafspraken 2024 gemeente Vught (04-07-2023)
  • Waarneming bij belet of ontstentenis van de gehele RvC (22-11-2023)
  • Prestatieafspraken 2024 gemeenten Tilburg en Oisterwijk (13-12-2023)

Governance TBV Wonen hecht grote waarde aan goed ondernemingsbestuur; het handelen van het bestuur, het algemeen belang en goed toezichthouden. De organisatie onderschrijft in dit kader de Governancecode Woningcorporaties 2020, die per 1 januari 2020 in werking trad (geactualiseerd in 2022).

Om de (schijn van) belangenverstrengeling en niet-integer handelen te voorkomen, heeft de VTW in september 2023 de Governancecode verduidelijkt in de Handreiking opnieuw beoordelen vastgoedbezit. Het vastgoedbezit van de bestuurder en alle commissarissen is volledig geïnventariseerd. Ook voor medewerkers is uitvraag gedaan naar vastgoedbezit niet voor eigen gebruik. Ook hier geen bijzonderheden. Goede governance helpt problemen te voorkomen, daarom houdt de Aw periodiek toezicht op woningcorporaties. In de toezichtbrief 2023 schrijft de Aw dat de risico-inschatting laag is op alle onderdelen van het gezamenlijk beoordelingskader Aw-WSW, met uitzondering van het onderdeel governance-besturing-kwaliteit van toezicht.

Om de besluitvorming over en samenhang in relevante onderwerpen inzichtelijk te maken, hebben we in 2023 een integrale jaarplanning voor beleidsonderwerpen en investeringsbesluiten opgesteld.

Bij maatschappelijke ondernemingen zijn het de belanghouders die de acceptatie en de uitvoering van de strategie beoordelen. Om hun een belangrijke stem te geven, organiseren we regelmatig een belanghoudersbijeenkomst. In januari 2024 hebben we in interactieve en themagerichte werkvorm de belanghouders betrokken bij de actualisering van het ondernemingsplan. Sinds 2022 worden zij met een digitale nieuwsbrief geïnformeerd over organisatieontwikkelingen en het werk voor onze bewoners.

5.1 Omgaan met risico's

Bekijk dit onderdeel

5.2 Risicoparagraaf

Bekijk dit onderdeel

5.3 Permanente educatie RvC en Bestuur

Bekijk dit onderdeel

5.4 Functioneren accountant

Bekijk dit onderdeel

5.5 Interimcontrole

Bekijk dit onderdeel

5.6 Visitatie

Bekijk dit onderdeel

5.7 Bestuursbesluiten

Bekijk dit onderdeel

5.8 Onbetaalde nevenfuncties van de directeur-bestuurder

Bekijk dit onderdeel
terug naar het overzicht
naar het volgende hoofdstuk

www.tbvwonen.nl