

2.3 Duurzaamheid
Duurzaamheidsvisie
In 2023 hebben we onze duurzaamheidsvisie op enkele punten bijgewerkt en aangevuld met losse besluiten.
Deze onderdelen zijn bijgewerkt:
- We eisen niet meer 100% gasloos bij onderhoudsprojecten, maar accepteren hybridesystemen als (tussen)oplossing,
- Energiearmoedebestrijding is bij het thema bewoners toegevoegd,
- Het ambitieniveau bij verbeteren slechte energielabels bij verkoop is aangescherpt,
- Een budget voor verschillende kleine maatregelen voor klimaatadaptatie voor Woonservice en Vastgoedservice.
- Aansluiting bij teksten in het nieuwe ondernemingsplan.
De losse besluiten, zoals laadpalenbeleid, zonnepanelenbeleid en EPV-beleid, zijn toegevoegd aan de algehele duurzaamheidsvisie.
Thema’s duurzaamheidsvisie
1. Bewoners TBV Wonen is in 2023 begonnen met een woonlastenbeleid dat in 2024 wordt afgerond. De woonlasten bestaan uit de som van kale huur, servicekosten en energielasten. De energielasten hebben we uitgebreid in kaart gebracht. We hebben ook beschreven welke mogelijkheden we hebben om de energielasten van de bewoner te beperken (energiearmoedebestrijding), afhankelijk van de mate waarin de overheid de regels voor duurzaam stroomverbruik en -opwek in stand houdt.
In het kader van de energiearmoedebestrijding neemt TBV Wonen vanaf 1 januari 2023 de jaarlijkse vaste kosten voor de afleverset van stadswarmte over. Het voordeel voor de bewoners is ongeveer 150 euro per jaar.
2023 was het eerste jaar van de driejarige pilot EHBK, Eerste Hulp Bij (hoge energie-) Kosten, aangeboden door onze afrekenpartij ASG. De ruimteverwarming wordt gemeten, er is een online platform voor inzicht in het verbruik en bespaartips en er waren bijeenkomsten voor community building. Drie complexen uit de top tien van complexen met hoge energielasten, allemaal eengezinswoningen met een eigen gasketel, zijn uitgekozen om mee te doen. 33 van de 69 huurders hebben zich aangemeld voor de pilot.
De gemeente en de corporaties hebben in 2023 samengewerkt aan de inzet van energiecoaches. De gemeente Tilburg schakelde Energiebox in, die zich met tips en energiebesparende producten op de individuele bewoner richt. 2. Energietransitie In 2023 is de uitrol van zonnepanelen in het kader van energiearmoedebestrijding versneld afgerond. In totaal kregen 1.161 eengezinswoningen individuele zonnepanelen, 541 daarvan in 2023. De deelnamegraad is 87%. Het project zetten we voort in semi-hoogbouw complexen.
We hebben een voorkeur voor hybrideoplossingen voor de aansturing van warmtepompen. Daarmee voorkomen we klachten over het comfort omdat er altijd back-up is van de gasketel. Voor de aansturing van laadpalen geldt dat minder. We hebben maar weinig laadpalen en weinig woningen waar we ze kunnen plaatsen. Stroom opslaan lijkt nodig. Maar accu’s zijn duur en gaan relatief kort mee. Ze bevatten ook zware metalen en zijn daardoor niet bepaald milieuvriendelijk. In 2023 zijn de gemeente Tilburg en de corporaties in overleg gegaan met Enexis over de capaciteit van het netwerk. We bespreken de uitvoeringsproblemen in lopende projecten en kijken meerdere jaren vooruit om te zien waar bijsturing nodig is.
3. Klimaatadaptatie In 2023 zijn we begonnen om in onze bijgewerkte duurzaamheidsvisie maatregelen voor klimaatadaptatie een vaste plaats te geven in de begrotingen van Vastgoedservice (voor planmatig onderhoud) en Woonservice (voor kleine acties zoals geveltuintjes). 4. Circulair bouwen In 2023 konden we voor een paar onderwerpen een trainee inschakelen via een extern programma. Eén van die onderwerpen is het beleid voor circulair bouwen. Daarover zijn we nog informatie aan het verzamelen, maar de bouwregels worden wel langzaam maar zeker aangescherpt. Daarom hebben we in ons nieuwe Ondernemingsplan gezet dat we op zijn laatst in 2026 beleid willen hebben op circulariteit, hopelijk al eerder. Intussen was het in 2023 al wel een onderdeel van de pilot bij de renovatie van de Schubertstraat.
5. Eigen organisatie In 2023 hebben we ons grondig verbouwde hoofdkantoor in gebruik genomen. Het is volledig gasloos. Er is aandacht voor afval scheiden, zuinig zijn met energie (zo zijn er sensoren voor verlichting) en voldoende parkeerplaatsen voor de elektrische auto’s en oplaadpunten voor elektrische fietsen in de nieuwe fietsenstalling.
In het kader van vastgoedsturing hebben we in 2023 een nieuw format met checklist opgesteld voor de fasedocumenten voor nieuwbouw- en renovatiedocumenten. Een van de thema’s is duurzaamheid. We moeten dus aangeven hoe een project bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelen.
Voor energielabels als sturingsmiddel is het niet meer nodig om ze allemaal te melden, alleen de slechte labels. Het is onze taak om die uiterlijk 2028 weg te werken.
Het vervangende sturingsmiddel zijn de nieuwe isolatienormen van De Standaard. In de Nationale Prestatieafspraken staat dat 45% van ons bezit in 2030 moet voldoen aan deze normen.
Subsidie duurzaamheid Als het kan, maken we gebruik van subsidies voor investeringen die niet rendabel zijn. De laatste jaren hebben we verschillende aanvragen ingediend bij zowel gemeente Tilburg als de Rijksdienst voor ondernemend Nederland.
In 2023 hebben we van gemeente Tilburg subsidie gekregen uit de subsidieregeling verduurzaming sociale huurwoningen 2022-2024 voor het isoleren en gasloos maken van projecten als Wandelbos en Schubertstraat. Ook gaf de gemeente Tilburg ons een BKZ-subsidie om een bedrijfsruimte aan de Ringbaan West te verbouwen naar een woning voor een groot gezin.
Nieuwbouwwoningen: We willen niet meer nieuwbouwen dan wettelijk verplicht is. De ambitie die de overheid oplegt is al hoog.
