

2.1 Betaalbaarheid

Huurbeleid We willen dat onze woningen betaalbaar zijn. We willen ook dat ons huurbeleid begrijpelijk en rechtvaardig is. En we willen het uit kunnen leggen. Vroeger hebben we de huur verhoogd met meer dan de inflatie. In ons Ondernemingsplan hebben we gezegd dat we dat tot en met 2023 niet meer doen. In de Nationale Prestatieafspraken van 2022 staat dat we vanaf 2023 verantwoorde huurverhogingen doorvoeren en de huur een keer verlagen voor de lagere inkomens. Huurverhoging De huren hebben we per 1 juli 2023 verhoogd volgens de Nationale Prestatieafspraken en niet gekoppeld aan de inflatie. De huur stijgt daardoor 0,5% minder dan de lonen.
Huurverlaging De wet is per 1 maart 2023 veranderd. Huurders met een laag inkomen die op die datum een huurovereenkomst hadden, krijgen 1 juli 2023 op zijn laatst een huurverlaging. Wij hebben dat gedaan voor 2586 adressen. Deze verlaging zou eigenlijk pas in 2024 zijn, maar de regering heeft die in overleg met de woningcorporaties eerder ingevoerd. Een huurverlaging kan nog tot en met 31 december 2024 worden aangevraagd. Maatwerk Als het inkomen van een bewoner laag is in vergelijking met de woonlasten, dan bieden we een passende oplossing. Afhankelijk van de situatie kunnen we de huur (tijdelijk) verlagen of bevriezen.
Passend toewijzen Aan minimaal 95% van de huishoudens met een inkomen tot aan de inkomensgrens voor de huurtoeslag mogen we alleen een woning toewijzen met een huur op of onder de aftoppingsgrenzen. De rest kunnen we gebruiken voor maatwerk. Deze wet voorkomt dat huishoudens met een laag inkomen in een dure huurwoning terechtkomen. TBV Wonen heeft ruim 99% van deze DAEB-woningen passend toegewezen en voldoet hiermee aan de wetgeving. Staatssteunregeling Vanaf 1 januari 2022 moeten we 92,5% van de sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot de DAEB-inkomensgrens. De rest mogen we vrij toewijzen. Als corporaties daar afspraken over maken met gemeente en huurdersorganisaties, mag dat 15 % worden. In de gemeente Tilburg is dat ook in 2023 weer gebeurd, in de gemeenten Oisterwijk en Vught niet.
Sociaal Verantwoord Incasseren In ons incassobeleid hebben we oog voor de bewoner: meer contact, betere informatie en duurzame afspraken. We werken samen met partners zoals de gemeente en Bureau Schuldhulpverlening. Als we de huur niet volgens de huurovereenkomst op de 1e van de maand ontvangen hebben, bellen we de huurder al rond de 3e van de maand. We proberen dan een betalingsregeling te treffen. Merken we dat er problemen zijn, dan zoeken we samen naar een passende oplossing. De huurachterstand wordt dan tijdelijk geparkeerd. Zo zorgen we er op tijd voor dat er minder achterstand in betaling is en voorkomen we veel huisuitzettingen.
Helaas kunnen we niet altijd voorkomen dat woningen ontruimd moeten worden als de huurachterstand oploopt. In 2023 was dit twee keer nodig. De huurders wilden geen hulp.
Bekijk hier de video over het incassobeleid van TBV Wonen